GalmstrupHviid blogger...

GalmstrupHviid blogger...

Ikke behov for flere ansatte i ældreplejen

ældreplejePosted by Jesper G. Jensen Sun, February 21, 2016 11:55

Overskriften virker uden tvivl som et kynisk slag i ansigtet på en masse mennesker med den modsatte mening – og for det vil jeg gerne begynde med at sige undskyld. Jeg vil også skynde mig at slå fast, at jeg ikke er sikker på min påstand i overskriften, men jeg har heller ikke set reelt bevis for, at det modsatte vil betyde lykken for landets ældre.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har for nylig skudt 1 milliard ekstra i ældreplejen og 415 millioner i sygehusene for at få hhv. mere værdighed og færre senge på gangene. Men ændrer det på noget som helst? Ryger pengene ikke bare lige ned i et sort hul som mere af noget, som ikke fungerer i forvejen?

I Københavns Kommune betyder værdighedstilskuddet f.eks., at personalenormeringen kan øges med et par timer på nattevagten. Giver det virkelig mere værdighed, når det kommer til stykket? Hvor mange flere hænder skal der til, for at flere hænder virkelig ville nytte? Og hvor mange milliarder ville det reelt koste? Er diskussionen om flere hænder og flere penge ikke bare et lille rids i overfladen af en udfordring, der fortjener at blive taget mere alvorligt?

Vi må mere i dybden

Flere penge og flere hænder er ingen garanti for mere værdighed i ældreplejen, og jeg er bange for, at de kommende kommunale værdighedspolitikker heller ikke kommer til at gøre den store forskel. At dømme efter de første politikker, der er sendt til høring, så består de af velmente floskler, som alle kan skrive under på – men som ikke fortæller noget om, hvordan intentionerne bliver til virkelighed, og så er kæden allerede godt på vej til at falde af.

Det hjælper f.eks. ikke at tilføre flere ansatte til et plejehjem, hvor kulturen og tilrettelæggelsen af arbejdet er uhensigtsmæssig. Det hjælper ikke at tilføre flere ansatte, der heller ikke får anerkendelse for deres arbejde. Det hjælper ikke at tilføre flere ansatte, der bliver frustrerede og syge over ikke at kunne yde den indsats, de gerne ville.

Så diskussionen burde ikke handle om flere hænder eller flere penge. Den burde foregå nogle spadestik dybere, hvor vi får gjort noget ved ledelse, kultur, anerkendelse, arbejdstilrettelæggelse, processer, adfærd, respekt, tillid, afstemte forventninger og et solidt værdigrundlag. Det er i disse elementer, at værdigheden skabes i hverdagen.

Det er der allerede mange kommuner og plejehjem, som har omsat til gavn for de ældre, der er heldige nok til at bo der. Deres eksempel kunne andre let lade sig inspirere af – uden at det behøvede at koste en milliard. Men det kræver, at vi får dem frem i lyset, og dropper den overfladiske debat, der ikke fører nogen vegne.

Hvad forventer Sophie Løhde af sin milliardbevilling og de 98 værdighedspolitikker? Hvad gør kommunerne, når politikkerne er godkendt? Bliver resultatet igen de sædvanlige midlertidige spredehagl, som ikke skaber reel forandring? Tager ministeren for alvor ansvar denne gang, eller lader hun endnu en oplagt mulighed for at gøre en afgørende forskel gå til spilde?  • Comments(0)//blog.gahv.dk/#post14